Reklama

Zupa ze słodkich ziemniaków i czerwonej soczewicy z dodatkiem jarmużu i bakłażana

banerek-ageless-ziemniaki

Składniki na 4 porcje:

Zupa:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 słodkie ziemniaki,
  • 4 marchewki,
  • 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 szklanka (250 ml) niegotowanej czerwonej soczewicy,
  • 4 szklanki (1 l) wody,    
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku.

 

 Bakłażan i jarmuż na wierzch:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 bakłażan,
  • 4-5 łodyg świeżego jarmużu (może być mrożony),
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,  
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

Cebulę wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażać, aż zacznie pachnieć. Wsypać ziemniaki, marchew, tymianek i gotować przez minutę, mieszając. Dodać soczewicę, wodę, sól morską z pieprzem. Gotować przez 20-25 minut. Bakłażan i jarmuż podsmażać z przyprawami na dużej patelni przez około 10-15 minut, aż bakłażan stanie się całkowicie miękki. Gotową zupę zmiksować blenderem. Danie podawać w miseczkach, skropione oliwą, z dodatkiem tymianku.

Komentarze