Reklama

Zupa fasolowa „czarne oczko”

IMG_0971-600x450

Lubicie zupy? Mam taką nadzieję. Zupy, to świetny, pożywny posiłek, który nie tylko jest dobrze przyswajany i zdrowy, ale również całkiem łatwo go przyrządzić. Poza tym zupy są „wygodne”! Gar zupy starcza na 2-3 dni, więc obiad lub lunch na ten czas mamy z głowy.

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę fasolową. Zupę fasolową można uznać za idealną – zawiera masę składników odżywczych, robi się ją naprawdę szybko, a do tego, to jedna ze smaczniejszych zup, w ogóle.

Składniki:

- Jedna duża marchewka starta na dużych oczkach

- Jedna duża pietruszka starta na dużych oczkach

- Jeden mały por

- ¼ selera

 

- ok. 3 zimniaków pokrojonych w kostkę

- puszka fasolki (ja użyłam fasolki czarne oczko)

- sól i pieprz do smaku

- ok. 1l bulionu warzywnego

- posiekany pęczek natki pietruszki lub koperku

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, pora i seler zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wszystko osiągnie temp. 100 stopni C dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Czekamy, aż wszystko zmięknie i dodajemy opłukaną w wodzie fasolkę (płuczemy, aby pozbyć się nadmiaru soli). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę i gotowe :)

Komentarze