Reklama

Zdrowa mama to zdrowe dziecko

Mother with baby

 

Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania kobiety w czasie ciąży ma ogromny wpływ na zdrowie jej dziecka. Nowe badania wskazują jednak, że również nawyki żywieniowe sprzed ciąży mogą odgrywać znaczącą rolę.

Przeprowadzone na myszach badanie, którego wyniki opublikowano w „The FASSEB Journal”, wykazało, że sposób odżywiania się mamy przed poczęciem dziecka chemicznie zmienia jej DNA, a zmiany te przekazywane są potomstwu. Takie modyfikacje w DNA, nazywane zmianami „epigenicznymi”, znacząco wpływają na metabolizm niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, badania sugerują, że już wtedy, gdy komórka jajowa opuszcza jajnik i zaczyna dojrzewać, niedobory żywieniowe wpływają na jej zdolności wzrostu.

Jako rodzice musimy zdawać sobie sprawę, że nasza odpowiedzialność względem dzieci nie ogranicza się wyłącznie do warunków społecznych, ekonomicznych i edukacyjnych. Stan naszego zdrowia może wpływać na stan zdrowia naszych dzieci w przyszłości.

-  autor badania, Mihai Niculescu

Aby zbadać, jak rodzice potencjalnie mogą korzystać z własnych biologicznych „narzędzi”, aby poprawić zdrowie i zapewnić lepszą przyszłość swoim pociechom, Mihai Niculescu i jego współpracownicy podzielili badane myszy – przed ich zajściem w ciążę – na dwie grupy. Jedną grupę myszy karmiono dietą kontrolną, natomiast drugą – dietą o obniżonej zawartości kwasu alfa-linolenowego. Zamiast niego zastosowano inny rodzaj tłuszczu, o jednakowej kaloryczności.

Myszy płci żeńskiej były hodowane w towarzystwie myszy płci męskiej, karmionych dietą kontrolną. Natychmiast po wydaniu potomstwa każda z grup początkowych została dodatkowo podzielona na dwie części tak, aby każda połowa początkowych grup otrzymała suplementację kwasów tłuszczowych ALA, podczas gdy druga połowa grupy nadal karmiona była dietą kontrolną.

Naukowcy ocenili krew i wątrobę zwierząt pod kątem stężenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) oraz metylację DNA genu zwanego Fads2, odpowiedzialnego za regulowanie metabolizmu PUFA. Odkryli, że zarówno u myszy, jak i ich potomstwa, olej lniany indukował zmiany w tej chemicznej modyfikacji genu Fads2. Suplementacja olejem lnianym zwiększyła metylację tego genu, co z kolei powodowało zmniejszenie aktywacji genu u potomstwa. Olej lniany nie był jednak jedynym czynnikiem wpływającym na takie zjawisko. Wyniki badania pokazały, że niezależnie od jego spożycia zachodziła korelacja pomiędzy metylacją tego genu u matek i ich potomstwa, co wskazuje na fakt, że była ona również dziedziczona.

Możemy lekceważyć zalecenia zdrowego odżywiania, ale przedstawiony w „FASEB Journal” raport wyraźnie wskazuje, że narażamy w ten sposób przyszłe pokolenia na problemy zdrowotne będące skutkiem naszych błędów w stylu życia.

Przedstawione badanie jest kolejnym elementem dużego materiału dowodowego potwierdzającego wpływ diety na zmiany w funkcji naszego DNA, a co więcej, DNA naszych dzieci.

Komentarze