Reklama

Wegańska wołowina

banerek-ageless-cosik

Składniki:

  • 1 główka kalafiora – umyta, osuszona, podzielona na różyczki,
  • 2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich,
  • 1 średni pomidor, posiekany,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnionego,
  • szczypta suszonej szałwii,
  • 1/2 łyżeczki chipotle (wędzone japonello), ewentualnie odrobina chilli albo piri-piri,
  • 1 łyżeczka „liquid smoke”, ewentualnie łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 350 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Kalafior, orzechy włoskie oraz pomidor zmielić razem i przenieść gotową mieszankę do miski; przyprawić, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blaszkę i równomiernie rozłożyć. Piec od 45 minut do 1 godziny – wymieszać po 30 minutach, a następnie co 15-20 minut. Masa powinna być sucha i zarumieniona. Podawać na ciepło. Najlepiej jako wrap w tortilli z dodatkiemświeżych warzyw. 

Komentarze