Reklama

Tagiatelle z kurkami i wegańską śmietaną

ta

Sezon grzybowy w pełni i chociaż sama nie jestem fanką ich zbierania, to z niecierpliwością zawsze czekam na kurki – grzyby dla mnie idealne, z którymi wszystko smakuje wyśmienicie.

W tym roku już zasmakowałam w zupie kurkowej, jajecznicy z kurkami i oczywiście makaronie w sosie śmietanowo-kurkowym i chociaż śmietany na co dzień staram się unikać z kurkami musiałam zjeść.

Dzisiaj chcę Wam jednak przedstawić smaczną i zdrową alternatywę dla klasycznego nabiału. Zainspirowana wizytą mojej koleżanki weganki chciałam ją poczęstować kurkowymi smakołykami, jednak śmietana nie wchodziła w grę, tak więc trzeba było wymyślić jej substytut, który okazał się wcale nie gorszy od oryginału. Poniżej przepis:

Składniki:

Ok. ½ szklanki pestek słonecznika łuskanego

Ok. 250 g kurek

Makaron tagietelle

½ cebulki (albo 2-3 szalotki)

½ pęczka natki pietruszki drobno posiekanej

Sól, pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

Sok z cytryny

Płatki drożdżowe

Przygotowanie:

Sos

Pestki słonecznika należy zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut (wody wystarczy tyle, by przykryć pestki). Po tym czasie, wraz z wodą, sokiem z połówki cytryny, łyżeczką drożdży  i oliwą z oliwek wszystko blendujemy na gładką masę. Oliwy dolewamy, tyle, alby sos stał się kremowy, więc nie mogę podać dokładnej jej ilości. Cebulkę siekamy na drobną kostkę i wraz z pokrojonymi kurkami smażymy, aż cebulka się zeszkli, a grzyby staną się miękkie. Następnie, zalewamy je odrobiną wrzątku i chwile dusimy, kiedy połowa wody odparuje dodajemy „sos śmietanowy” i wszystko dobrze mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i makaron. Smacznego!

Ps. Na swoją porcję starłam odrobinę sera. Weganie mogą posypać danie wegańskim parmezanem lub po prostu bez dodatków

Źródło: http://natka.zawszezdrowi.pl/2014/09/tagiatelle-z-kurkami-i-weganska-smietana

Komentarze