Reklama

Dzięki tym zupom pozbędziesz się nadmiernych kilogramów!

zupa-krem-z-dyni

Nie wiemy dlaczego, ale zupy kojarzą się z jesienią i zimą. Owszem, są rozgrzewające i podczas zimnych jesienno-zimowych wieczorów są świetne, by rozgrzać nasze zmarznięte ciała. Ale tak naprawdę, zupy są również idealne w sezonie wiosenno-letnim – są lekkie, więc podczas upałów nie czujemy się po nich ociężale. Oprócz tego, najnowsze badania pokazują, że miłośnicy zup cieszą się lepsza sylwetką niż ich nie lubiący zup koledzy.

O ile pogoda podczas wiosny jest kapryśna i jeden dzień wita nas deszczem, wiatrem i dosyć niską temperaturą, tak już lato w Polsce raczej jest upalne i przyjemne. Dlatego ze zbliżającą się cieplejszą pogodą (pamiętaj o sezonie bikini!), warto zajadać się zupą. Ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie Iowa potwierdzają, że ludzie, którzy regularnie jedzą zupy, ważą mniej i mają mniejszy obwód w talii. Spożywanie zup powiązane jest również z ogólnie lepszymi nawykami żywieniowymi, redukcją spożywania tłuszczu i zwiększoną ilością spożywania protein, błonnika i kilku kluczowych składników odżywczych jak witamina A, C, magnez i potas. Sprawdźcie przepisy poniżej!

Zupa z kosmą ryżową i kurczakiem

  komosa ryżowa zamiast makaronu

Unowocześnij swój rosół. Poprzez zamienienie zwykłego jajecznego makaronu na wspaniałą, jedyną w swoim rodzaju najlepszą z najlepszych quinoę. Można by śpiewać serenady na jej temat, ale nie ma na to czasu. Nie zapomnij dodać do swojego rosołu masy pysznych warzyw!

Przepis z „The Runner’s World Cookbook

Składniki

- 2 łyżeczki oleju roślinnego (np. kokosowego)

- 1 cebula pokrojona w kostkę

- 2 marchewki pokrojone na talarki

- 0,5 kg udek z kurczaka (bez kości) pokrojonych na paski

- pół szklanki grzybów pokrojonych w paski

- dwie łodygi selera naciowego

- 2 ząbki czosnku, posiekane

- pół szklanki kosmy ryżowej

- dwie łyżeczki świeżego tymianku albo jedna suszonego

- sól, pieprz

- posiekana świeża natka pietruszki

- trochę ostrego sosu, np. tabasco (jeśli ktoś lubi)

 

Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i marchewki. Smaż przez ok. 6 minut dosyć często mieszając. Dodaj kurczaka, grzyby, selera i czosnek. Smaż przez następne 5 minut. Dodaj pół litra rosołu i pół litra wody, kosmę ryżowa i tymianek. Przyprawy, sól i pieprz do smaku. Podkręć ogień i doprowadź zupę do wrzenia. Kiedy zacznie się intensywnie gotować zmniejsz ogień i podgrzewaj zupę przed 15 minut albo do momentu, gdy kosma jest już dobra do jedzenia. Nalej do miseczek i obficie posyp natką oraz dodaj ostrego sosu do smaku.

Gazpacho z mango

Przepis z „The Runner’s World Cookbook

Jako że na dworze robi się coraz cieplej, warto wypróbować gazpacho, które nas ochłodzi. Ta zupa sprawdzi się świetnie jako przekąska po treningu dzięki zawartości elektrolitów, sodu i potasu. Zawarte w niej zaś mango jest świetnym źródłem antyoksydantów i witaminy C.

Składniki

- ½ świeżego, zielonego ogórka

- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę

- jeden mały pomidor pokrojony w kostkę

- 3 szalotki, pokrojone

- ½ papai pokrojonej w kostkę

- 2 mango pokrojone w kostke

- ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

- 1 posiekany ząbek czosnku

- sok z 2 limonek

- 1 ½ łyżeczki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego

- dwie szklanki soku z gujawy (można zastąpić jakimś innym sokiem o słodko-kwaśnym smaku)

- łyżeczka posiekanej kolendry

- sól do smaku

- ok. 100 mililitrów soku pomidorowego

- ¼ szklanki czerstwych okruchów z chleba

 

 Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski lub garnka i dobrze wymieszaj ze sobą. Odlej ok. 2 szklanki zupy do innego naczynia i zblenduj na gładką masę. Zblendowaną zupę dodaj z powrotem do reszty składników i porządnie wymieszaj. Zupa powinna odstać przynajmniej dwie godzina w lodówce.

Zupa-krem z pomidorów

zupa krem z pomidorow

Najlepszą częścią zupy pomidorowej (oprócz samego smaku) jest to, że zawiera od groma likopenu. Likopen jest karotenoidem związanym z obniżeniem ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, w szczególności raka prostaty – odwołując się do badań opublikowanych w „Journal of the National Cnacer Institute”.

Przepis z: Guy Gourmet

składniki

- 2 łyżeczki oliwy extra virgin

- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 1 duża cebula pokrojona w kostkę

- 1 marchewka pokrojona w kostkę

- sól i pieprz

- 1 puszka pomidorów w całości

- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub ½ suszonego albo 1 łyżeczka świeżej bazylii

- 3 szklanki wywaru z kurczaka, warzyw albo po prostu wody

- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

- posiekana świeża pietruszka lub bazylia (można zrobić pesto)

Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż go przez ok. minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Posyp solą i pieprzem do smaku i smaż co jakiś czas mieszając, dopóki cebula nie będzie miękka (ok. 5 min.).

Dodaj do tego pomidory z puszki razem z sokiem, tymianek lub bazylię i gotuj, co jakiś czas mieszając, dopóki pomidory się nie rozpadną – ok. 10-15 min. Dodaj wywar lub wodę i gotuj do czasu, aż zupa będzie gorąca, a następnie przez ok. 5 min, żeby wszystkie smaki się połączyły. Spróbuj i ewentualnie dodaj przypraw wg własnego uznania. Podawaj ze świeżą pietruszką, bazylią albo pesto na wierzchu.

Cytrynowa zupa z kurczakiem (lub łososiem), szpinakiem i zacierkami

zupa z cytryny

Ktokolwiek twierdzi, że cytrynowy smak nie pasuje do zupy, to się myli. Spróbuj połączenia cytryny i szpinaku – to będzie Twój nowy, ulubiony smak!

Przepis z: 101 Recipes You Can’t Live Without

składniki

- łyżeczka oliwy z oliwek

- ½ średniej cebuli pokrojonej w kostkę

- 1 duża marchewka starta na tarce

- 1 spora gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę

- 2 ząbki posiekanego czosnku

- ¼ łyżeczki płatków chili

- ok. 3 szklanek bulionu z kurczaka lub warzywnego

- jedna podwójna pierś z kurczaka

- ok. pół szklanki zacierek

- sok z 2 dużych cytryn

- 2 żółtka jaj

- ok. 3 szklanek świeżego szpinaku

 

 Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchew, seler i smaż dopóki nie nabiorą lekko brązowego koloru. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek i płatki chili i smaż przez ok. minutę. Zalej wszystko rosołem i ½ szklanki wody i doprowadź do wrzenia pod przykryciem.

Dodaj kurczaka, zmniejsz ogień, przemieszaj i pozostaw pod przykryciem do czasu, aż kurczak przestanie być różowy w najgrubszej jego części – zajmie to ok. 12-14 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka z garnka i odłóż na deskę do krojenia i poczekaj, aż chwilę przestygnie, tak byś nie miał problemu z jego pokrojeniem. W międzyczasie dodaj do zupy zacierki. Kurczaka pokrój na kawałki w sam raz do zjedzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem.

Pomieszaj sok z cytryny i żółtka jaj w średniej wielkości rondelku. Weź ok. pół szklanki ciepłej zupy i powoli, delikatnie, małym strumieniem wlej do mieszanki soku i jajek, ciągle mieszając. Taką mieszankę natychmiast dodaj do reszty zupy i energicznie mieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Dodaj szpinak i kurczaka. Pogotuj przez ok. 1-2 minuty, aż kurczak nabierze temperatury.

Zupa z dyni piżmowej, jarmużu z dodatkiem orzechów pekan

zupa krem z dyni

Połączenie słodkiej dyni piżmowej i cierpkiego smaku jarmużu sprawi, że twoje kubki smakowe zaczną krzyczeć z radości! A żeby było jeszcze lepiej, dodanie podprażonych orzechów pekan sprawi, że zupa ta wzniesie się na kolejny poziom bycia najlepszą.

Przepis z: he Flat Belly Diet! Gluten-Free Cookbook

Składniki:

łyżeczka oleju roślinnego

- 1 cebula pokrojona w kostkę

- 3 ząbki czosnku posiekane

- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

- ½ łyżeczki soli

- jedna dynia

- 2 szklanki rosołu warzywnego

- ½ szklanki grubo posiekanego jarmużu

- pól szklanki orzechów podprażonych na patelni, posiekanych

 

 

 Podgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, imbir, sól i smaż przez ok 3-4 minuty. Dodaj dynię pokrojoną w bardzo duża kostkę, jarmuż oraz wywar warzywny i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 10 minut albo do czasu gdy dynia stanie się miękka. W razie potrzeby, rozgnieć parę kawałków dyni widelcem, aby wywar stał się gęstszy. Po nałożeniu do miseczek posyp zupę orzechami.

Komentarze