Reklama

Prosty łosoś „teriyaki” z fasolką szparagową i czarnym ryżem

Kuchnia azjatycka jest fascynująca. Jest prosta –naprawdę można zrobić coś z niczego, szybka – wystarczy garść warzyw, makaron ryżowy i kilka kropel sosu sojowego, żeby mieć pyszny obiad. Jednak problemem kuchni azjatyckiej jest to, że nie kojarzy się z niczym wykwintnym (oprócz sushi).

Dzisiaj chcielibyśmy zmienić zdanie na jej temat i obalić jej stereotyp jako szybkiego, ulicznego fast foodu. Przepis na danie, które Wam przedstawiamy poniżej z powodzeniem możecie podać swojej przyszłej teściowej ;)– gwarantujemy, że zrobi, to na niej wrażenie! Owszem, jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale pięknie podane na talerzu jest warte miliony.

Czego potrzebujecie?

- filety z łososia

- czarny ryż

- cebulka

- fasolka szparagowa żółta

- sos sojowy

- łyżka miodu

- 2 łyżeczki octu ryżowego (albo cytryny)

- 2 łyżeczki sake (może być wódka)

- opcjonalnie: ząbek czosnku i imbir

- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Filety z łososia dokładnie myjemy i w razie potrzeby pozbywamy się łusek. W garnuszku na małym ogniu gotujemy ok. 5 łyżek sosu sojowego, z miodem, alkoholem i octem ryżowym (opcjonalnie dodajemy czosnek i imbir – ok. 2 cm). Fasolkę gotujemy w dobrze osolonej wodzie na al dente.

 Kiedy wszystkie składniki sosu teriyaki się połączą, a alkohol wyparuje odstawiamy go do ostygnięcia i następnie zalewamy łososia, żeby się marynował (min. pół godziny), następnie łososia pieczemy razem z sosem ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aby zachować soczystość mięsa.

W między czasie na łyżce oliwy szklimy posiekaną cebulkę, a kiedy stanie się miękka dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku oraz tymianek (najlepszy będzie świeży, ale suszony też da radę).

łosos terijaki3

Kiedy łosoś będzie już praktycznie gotowy, do cebulki dodajemy fasolkę i podgrzewamy. Wszystko podajemy z czarnym ryżem, który polewamy resztką sosu z łososia.

łosos terijaki2łosos terijaki4

Smacznego!

Źródło: http://natka.zawszezdrowi.pl/2014/07/prosty-losos-teriyaki-z-fasolka-szparagowa-i-czarnym-ryzem/

Komentarze