Reklama

Pieczony słodki ziemniak z nadzieniem meksykańskim

bezmiesnepon2_tekst

W ramach nowego cyklu Ageless – „Bezmięsne poniedziałki” prezentujemy Wam przepis na pieczonego słodkiego ziemniaka z nadzieniem meksykańskim.

Składniki:

Jeden sporej wielkości batat

Ok. ¼ szklanki czerwonej fasoli

Ok. ¼ szklanki kukurydzy

4-5 pomidorków koktajlowych

½ małej, drobno posiekanej czerwonej cebuli

Awokado

Ząbek czosnku

Sok z ½ limonki

Pęczek kolendry lub natki pietruszki

Trochę wody (w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać)

Chili w płatkach, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaka dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Piekarnik nastaw na 200 stopni i piecz ziemniaka ok. 45 minut do godziny, aż będzie miękki.
  2. Awokado, kolendrę/natkę, sok z limonki i odrobinę wody z przyprawami zmiksuj na gładką masę.
  3. Fasolkę, kukurydzę i cebulkę wymieszaj z pokrojonymi na ćwiartki pomidorami.
  4. Kiedy ziemniak będzie już upieczony, przekrój go wzdłuż, polej sosem z awokado, wypełnij meksykańską mieszanką warzyw, a następnie ponownie pokryj wszystko sosem.  

Komentarze