Reklama

Leki nie z apteki. Czyli jaki wpływ na astmę mają owoce i warzywa

banerek-ageless-warzywa

Dziesięć lat temu, badacze jedynie spekulowali, że jedzenie większej ilości warzyw i owoców może znacząco wpłynąć na zmniejszenie dolegliwości związanych z astmą, alergią i egzemą. Dzisiaj nie ma potrzeby, aby gdybać na ten temat, ponieważ do tego czasu zostało przeprowadzone niejedno badanie. Sprawdźcie jakie korzyści wynikają z jedzenia 7 porcji owoców i warzyw.

Naukowcy przewidywali, że coraz mniejsza ilość spożywanych warzyw i owoców przyczyniła się do wzrostu podatności społeczeństwa (jako całości) na szkodliwe substancje, które na co dzień wdychamy z powietrzem. Dzieje się tak przez zmniejszenie antyoksydacyjnych mechanizmów obronnych płuc.

Cienki nabłonek płynu, który stanowi połączenie między nabłonkiem dróg oddechowych i środowiskiem zewnętrznym  jest pierwszą linią, stanowiącą ochronę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi – to  jest szczególnie istotne w przypadku astmy – przyczyniając się do skurczy dróg oddechowych, błony śluzowej i nadwrażliwości. Przed stresem oksydacyjnym chronią nas przeciwutleniacze i chociaż nasze ciało samo je wytwarza, to równie ważne jest dostarczanie ich przez pokarm – jedząc warzywa i owoce.

Jak się okazało w czasie badań, osoby cierpiące na astmę mają niższy poziom przeciwutleniaczy w organizmie, niż osoby, które na nią nie chorują. W porównaniu z grupą kontrolną, pacjenci z astmą mieli niższe stężenie we krwi karotenoidów oraz każdego z poszczególnych fitozwiązków, m.in. kryptoksantyna, likopen, luteina, alfa-karoten i beta-karoten, w porównaniu do osób zdrowych.

Istnieją dwa, proste sposoby, by się przekonać, jaki wpływ na rozwój choroby lub jej zahamowanie mają owoce i warzywa. Wystarczy dodać je do diety ludzi z astmą i sprawdzić, czy następuje poprawa zdrowia. Drugi sposób, to całkowite wyeliminowanie owoców i warzyw z diety astmatyków i obserwowanie, czy ich stan się pogarsza. I tak właśnie wyglądał przebieg badań.

W grupie, której nie podawano posiłków bogatych w antyoksydanty zauważono znaczne pogorszenie stanu zdrowia – pogorszyła się funkcja płuc i kontroli astmy, i to zaledwie w ciągu kilku dni! To ma ogromne znaczenie dla pacjentów cierpiących na tę dolegliwość.

Dzisiejszy model żywienia, tak zwany zachodni, pozostawia wiele do życzenia. Przeciętnie spożywamy jeden owoc i dwie porcje warzyw dziennie, a niektóre osoby nawet mniej. Podczas gdy w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się minimum trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców, przy czym naukowcy zwiększyli codzienne zapotrzebowanie do 7 porcji.

Badanie te obnażyło, jak źle się odżywiamy. Astmatycy na typowej zachodniej diecie w tym badaniu mieli ok. 40% większe ryzyko zaostrzenia się ich dolegliwości w przeciągu 3 miesięcy. Przechodząc na dietę z 7 porcjami warzyw i owoców ryzyko nasilenia objawów spadło już do 20% i to zaledwie, dzięki kilku warzywom i owocom.

 

Komentarze