Reklama

Nowoczesne święta, czyli zdrowa kuchnia wigilijna

banerek-ageless-swieta

Tradycja jest dobra, kształtuje nas i określa to, kim jesteśmy. Oczywiście świat się zmienia nieustannie i należy za nim podążać, wybierając, to co dobre. Dlatego, chcemy zaproponować Wam kilka tradycyjnych przepisów w nowoczesnym wydaniu.

Karp pieczony w migdałach

Składniki:

filety z karpia, cebula cukrowa, łodyga selera naciowego, koper włoski, 2 garści migdałów, kieliszek białego, wytrawnego wina, ½ szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz.

Karpia oczyść i posól, a następnie odstaw na ok. 40 minut. W między czasie rozgrzej piekarnik do 160 st., posiekaj drobno cebulkę, łodygę selera naciowego i koper włoski. Naczynie żaroodporne lekko nasmaruj olejem rzepakowym, dno posyp warzywami, karpia dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie ułóż go skórą do góry na warzywach. Na dno naczynia wlej odrobinę białego wina pomieszanego z bulionem warzywnym, tak aby płyn lekko pokrywał warzywne dno. Piecz tak rybę, przez 20 minut i wyjmij na chwilę z pieca. Pieczone warzywa pomieszaj z migdałami. Tym razem rybę połóż skórką w dół i całość przykryj mieszanką warzywno-migdałową i piecz przez kolejne 25 minut.

Pasztet warzywny

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, szklanka ugotowanego granulatu sojowego, marchewka, cebula, por, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki sosu sojowego.

Pora kroimy na dosyć cienkie talarki, cebule siekamy w mała kostkę, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystkie warzywa dusimy na oliwie z oliwek z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, aż nabiorą  złotego koloru. Następnie wszystkie składniki, czyli kaszę, soczewicę, granulat i warzywa (nie zapomnijcie wyjąć liścia laurowego i ziela) mielimy w maszynce i czynność powtarzamy dwa razy, a później doprawiamy przyprawami do smaku.. Formę, w której pieczemy pasztet smarujemy odrobiną oleju i posypujemy bułką tartą, i wylewamy masę. Pasztet pieczemy w 200 st. Celsjusza przez ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy całą noc.

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną i bakaliami

Składniki:

Jabłka, kasza jaglana, bakalie (wybierz taką mieszankę, którą lubisz najbardziej), mieszankę przypraw: cynamon, kardamon, odrobina imbiru, odrobina esencji waniliowej, miód

Ugotuj kaszę jaglaną, odetnij wierzch jabłka, ale kapelusika nie wyrzucaj, wydrąż wnętrze. W miseczce połącz ugotowaną kaszę jaglaną z przyprawami i posiekanym miąższem jabłka. Tak przygotowaną mieszanką napełnij owoc i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut.

Tofu sernik waniliowy z makiem

Składniki:

Na spód: ciastka owsiane, pół tabliczki gorzkiej czekolady, garść daktyli

Masa sernikowa: 400 g tofu naturalnego (2 opakowania), ok. ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/3 szklanki kaszki mannej, szklanka mleka kokosowego, ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka ze świeżej laski wanilii, sok z 2 cytryn, 1/3 szklanki maku.

Polewa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, syrop z agawy do smaku, woda, łyżeczka tłuszczu roślinnego

  1. Przygotowanie spodu: Ciastka owsiane, daktyle i czekoladę miksujemy w blenderze. Masa powinna być dosyć kleista. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie powstałymi okruchami uformować spód ciasta i odstawić do lodówki.
  2. Przygotowanie masy sernikowej: tofu, kaszę jaglaną, kaszkę manną przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce, następnie dodajemy  cukier puder, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, mleko kokosowe i wanilię i wszystko miksujemy blenderem, tak, by powstała masa nie miała żadnych grudek. Na koniec dodajemy mak i wszystko mieszamy.
  3. Wyjmujemy spód z lodówki  i zalewamy masą z tofu. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i pieczemy sernik przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę pieca do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Po tym czasie odstawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy syrop z agawy, odrobinę wody, ok. 2 łyżek i tłuszcz roślinny. Polewa powinna być dosyć płynna, ale niezbyt rzadka i błyszcząca. Taką masą polewamy upieczony sernik.

Życzymy smacznego!

 

Komentarze