Reklama

Letni detoks – czyli 5 sezonowych warzyw i owoców, które pomogą oczyścić organizm

Warzywa i owoce zawsze smakują najlepiej, kiedy są sezonowe. Co więcej, warzywniak w sezonie letnim, to nie tylko eksplozja smaku, ale również naturalna apteka. Jedz sezonowo – oczyść organizm i strać kilka centymetrów w pasie.

Detoksykacja organizmu to czynność, którą każdy człowiek powinien systematycznie robić. Czym właściwie jest oczyszczenie organizmu? To proces prowadzący do przyspieszenia eliminacji toksyn z organizmu – czyli wydalania ich lub zobojętniania, tak by nam nie szkodziły. Najlepsze rezultaty przynosi profesjonalnie wykonana detoksykacja wątroby i jelit –taki detoks przeprowadzany pod okiem specjalistów, przynajmniej raz w roku, zapewnia szereg korzyści zdrowotnych:

- odciążona wątroba znacznie lepiej oczyszcza krew i metabolizuje toksyczne substancje, które do niej docierają
- zmniejsza ryzyko poważnych chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza chorób nowotworowych, choroby wieńcowej, miażdżycy i cukrzycy
- poprawia wygląd skóry – detoksykacja sprzyja spowolnieniu procesów starzenia się, wspomaga leczenie zmian skórnych różnego typu (cellulit, łuszczyca, atopowe zapalnie skóry itd.)
- dzięki usprawnieniu funkcji układu immunologicznego wspomaga odporność organizmu
- pozwala czuć się lżej, być zdrowszym i mieć więcej energii
- poprawia proces trawienia, perystaltykę, przyswajanie składników odżywczych i odprowadzanie produktów przemiany materii.

Warto również postawić na naturalne środki odtruwające, w szczególności w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do tanich i świeżych owoców i warzyw. Dodając te produkty do codziennej diety wspomożemy pracę wątroby, przyspieszymy metabolizm i poczujemy się lepiej! Które produkty zapewnią skuteczny, letni detoks?

Czereśnie

Oprócz wysokiej zawartości wody i błonnika, który jest przyjacielem Twojego metabolizmu, czereśnie działają przeciwzapalnie. Dodatkowo są bogate w antyoksydanty, które są powiązane z poprawą jakości snu, co również powinno pomóc w redukcji masy ciała.

Pomidory

Najlepsze w okresie letnim – soczyste, mięsiste i pachnące! Pomidory zawierają duża ilość wody, dlatego, jedząc je, hamujesz tak zwany głód z odwodnienia. Poza tym, zawierają dużą ilość potasu, który równoważy dietę bogatą w sód.

Ogórki małosolne

Lipiec to idealny okres, aby jeść ogórki małosolne. Kiszonki są bardzo ważnym składnikiem diety. Podczas kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B – a witaminy tę odgrywają bardzo ważną rolę w procesie przemiany materii pomagając trawić węglowodany, białka i tłuszcze. Oprócz tego charakteryzują się niskim indeksem kalorycznym oraz zawierają dużo błonnika. Kiszonki wpływają również na perystaltykę jelit – regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego i hamują rozwój bakterii gnilnych.

Botwina

Sezon na botwinę trwa w najlepsze. Buraki znane są ze swoich właściwości detoksykujących organizm. Wspomagają wątrobę i system trawienny dzięki temu, że są bogate w betainę i pektyny. Oprócz tego oczyszczają krew i usuwają kwas moczowy z organizmu.

Agrest

Ten niepozorny owoc kryje w sobie wiele możliwości. Agrest działa moczopędnie, oczyszczająco, zmniejsza przekrwienie wątrobowe, wzmaga ruch robaczkowy w jelitach – poprawia przemianę materii, zwalcza stany zapalne, a nawet anginę! To prawdziwe, naturalne lekarstwo, które nie tylko wspomoże Cię w walce z dodatkowymi kilogramami, ale również zapobiegnie częstym letnim przeziębieniom. 

agrest

Komentarze