Reklama

Kulki ziemniaczane z sałatką coleslaw z majonezem z awokado

banerek-ageless-ziemniaki (1)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (7-8 małych ziemniaków)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, curry lub wg własnych preferencji
  • olej z pestek winogron
  • otręby
  • ½ małej główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • Mała cebulka
  • Natka pietruszki
  • Awokado
  • Łyżka musztardy Dijon
  • Czosnek granulowany do smaku
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżeczki octu ryżowego

 

Przygotowanie kulek ziemniaczanych:

Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę albo rozgnieść tłuczkiem. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wyrobić masę i formować małe kulki. Obtoczyć w otrębach. Kulki piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C, co jakiś czas obracając je na blaszce.

Przygotowanie majonezu:

Awokado, musztardę, ocet oraz ok. 2 łyżek oleju miksujemy blenderem na gładką masę. Przyprawiamy do smaku, wg. uznania solą, pieprzem i czosnkiem.

Przygotowanie sałatki:

Kapustę drobno siekamy lub miksujemy w malakserze, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki i łączymy z majonezem.

Komentarze