Reklama

Klopsiki z czarnej fasoli z makaronem z cukinii

bezmponiedz_dotekstu

W ramach inicjatywy „Bezmięsne poniedziałki”, do wzięcia udziału w której serdecznie Was zachęcamy, przedstawiamy Wam, jak co poniedziałek, nowy przepis. Dziś czas na klopsiki z czarnej fasoli z makaronem z cukinii.

Składniki:

Duża cukinia

1 puszka czarnej fasoli

1 posiekana szalotka

1 posiekany ząbek czosnku

2 czubate łyżki stołowe „okruchów” chleba

2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanej bazylii

łyżka stołowa suszonych włoskich przypraw

sól i pieprz do smaku

klasyczny sos pomidorowy

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane wsyp do miseczki i zalej wodą, dobrze wymieszaj i odstaw. Odcedź fasolkę z zalewy i w misce rozgnieć ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na puree. Dodaj przyprawy, natkę, bazylię, czosnek i cebulę (wcześniej lekko zeszklij), chleb oraz „żel”, który powstał z siemienia lnianego (zastępuje jajko).
  2. Z takiej mieszanki formuj kulki i smaż na średnim ogniu.
  3. Aby zrobić makaron z cukinii wystarczy zwykła obieraczka do warzyw – jednak nie kończymy jedynie na skórce, a obieramy całe warzywo. Jeśli nie posiadasz obieraczki, również sprawdzi się cukinia pokrojona techniką julienne – w długie, cienkie słupki.
  4. Kiedy usmażysz klopsiki, zalej je wcześniej przygotowanym klasycznym sosem pomidorowym i chwilę duś.
  5. Cukinię wrzuć z odrobiną oliwy na patelnię tak, by lekko zmiękła.
  6. Wyłóż cukiniowy makaron na talerz i polej go sosem z fasolowymi pulpetami.
  7. Voilà.

Komentarze