Reklama

Kalafiorowe curry

cavolfiore
W sezonie wiosenno-letnim nie tylko zmieniamy garderobę, ale również jadłospis. Stawiamy na świeże sezonowe warzywa doprawione egzotycznymi przyprawami!

Kalafiorowe curry:

- świeży średniej wielkości kalafior
- 1 średniej wielkości cebulka pokrojona w kostkę
- 1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o dużych oczkach
- łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego)
- łyżeczka przyprawy curry
- łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki imbiru (świeżego trochę mniej)
- ½ chili w proszku lub ostrej papryki
- pół litra bulionu warzywnego
– puszka mleka kokosowego

Na średnim ogniu podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i marchewkę. Kiedy się zeszklą dodajemy przyprawy i przez ok. 1 min. dusimy. Do cebuli i marchwi dodajemy różyczki kalafiora i zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i przez ok. 5 minut gotujemy, aż kalafior lekko zmięknie. Następnie dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i pozostawiamy na kolejne 5 minut pod przykryciem. Curry kalafiorowe najlepiej smakuje z brązowym, dzikim ryżem albo hinduskim chlebkiem naan. Smacznego!

 

Komentarze