Reklama

Dyniowe gnocchi z piekielnym sosem

FB_HW_BIG

Składniki na gnocchi:

200 g upieczonej na miękko dyni – puree,

120 g mąki z ciecierzycy,

10 g zmielonego siemienia lnianego,

1 łyżka tymianku,

sól i pieprz do smaku.

 

Składniki na sos:

1 dużo cebula

Ok. 2 cm kawałek startego imbiru

2 łyżeczki oleju kokosowego

0,5 szklanki bulionu warzywnego

0,5 puszki mleczka kokosowego

1 duże jabłko starte na tarce o dużych oczkach

½ papryczki chili drobno posiekanej

1/3 łyżeczki pieprzy cayenne

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Kluski: Wymieszać purée z dyni z mąką z ciecierzycy, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać siemię lniane i odstawić na 10 minut. Masę pokroić, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5-2 cm i kroić w poprzek na kawałki o wielkości 1-1,5 cm. Na każdym kawałku zrobić wgłębienie widelcem. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody; wyławiać łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Sos: Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju kokosowym, dodać jabłko, chili i imbir i jeszcze chwilę smażyć, aż smaki się połączą. Następnie dodać przyprawy w proszku i zalać bulionem – zagotować. Kiedy płyn prawie całkowicie odparuje dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polać dyniowe gnicchi. Smacznego!

gnocchi

 

Komentarze