Reklama

Bananowe muffiny z marchewką i jogurtem greckim

W ramach cyklu „Śniadania Wiecznie Młodych” prezentujemy przepis  na przepyszne muffiny, których głównymi składnikami są produkty nie tylko zdrowe, ale dodadzą wam również energii na cały dzień – banany, marchew oraz jogurt grecki. Przekonajcie się, jaki zdrowie może mieć smak!
 
bananowe muffiny 

W dużej misce połączyć: 1 i 3/4 szklanki razowej mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli.

W małej misce wymieszać: 1 średniej wielkości banan w formie puree, 3/4 szklanki jogurtu greckiego, 4 łyżki stopionego masła, 1 duże jajko

Następnie dodać składniki z małej miski do dużej oraz dodać drobno skrojoną marchew (1 szklanka) oraz rodzynki (1/2 szklanki) i dokładnie wymieszać, jednocześnie pilnując, by forma pozostała gęsta. Następnie przełożyć masę do muffinowych foremek, piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, gdy włożona w muffin wykałaczka będzie czysta.

Komentarze